Normal_nza

Gegevens over de zorgkosten per zorgaanbieder hoeven niet openbaar gemaakt te worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze gegevens bevatten bedrijfsgevoelige informatie over de omzet en het aantal patiënten van een zorgaanbieder. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

De Open State Foundation had in een kort geding verzocht om informatie over de Diagnose Behandel Combinatie (DBC)-gegevens van zorgaanbieders over de geleverde zorg en declaraties daarover. Dit verzoek werd gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De NZa wees dit verzoek af en ook de rechtbank is van mening dat de NZa niet verplicht is deze bedrijfsvertrouwelijke informatie openbaar te maken.
 
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een zelfstandige organisatie die toezicht houdt op zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De NZa controleert of zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich houden aan de wetten en regels binnen de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daarnaast stelt de NZa de tarieven vast voor zorgbehandelingen zoals bezoek aan huisarts en tandarts of verblijf in een zorginstelling. De NZa valt onder het toezicht van het ministerie van VWS. De instelling adviseert de minister en staatssecretaris van VWS, gevraagd en ongevraagd, over mogelijke verbeteringen in wet- en regelgevingen.  
 
© Nationale Zorggids