Normal_zorgverzekeraars

De grote zorgverzekeraars kunnen nog niet aangeven met welke ziekenhuizen ze in 2016 een contract hebben. VGZ heeft bijvoorbeeld nog maar een kwart van de ziekenhuizen gecontracteerd, Achmea tweederde. Dat meldt de Volkskrant. 

Ook CZ zou nog maar 25 procent hebben gecontracteerd. Menzis heeft inmiddels een contract met 65 procent van de ziekenhuizen, zo blijkt uit een rondgang van zorgvergelijker Zorgkiezer. Het VUmc heeft met nog geen enkele verzekeraar een akkoord. Het Amsterdamse ziekenhuis staat daarin niet alleen, want onder andere het UMCG in Groningen is nog contractloos, net als vele andere ziekenhuizen.

Voor verzekerden is het van belang met welke instellingen een verzekeraar een contract heeft, zodat de verzekerde weet naar welke zorgverleners hij kan gaan. Vooral voor mensen met een budgetpolis is dat van belang. Immers, als zij naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan, dan moeten zij vaak een groot deel van de rekening zelf betalen.

Verzekeraars zijn verplicht om voor 19 november duidelijkheid te geven over het verzekerde pakket. Alle verzekeraars maakten vorige week hun zorgpremie bekend, maar het is dus nog onduidelijk welke voorwaarden er aan hun polissen zitten. Voorheen was er na 19 november nog geen enkele verzekeraar die niet klaar was aan de onderhandelingstafel.

Volgens de Nederlands Zorgautoriteit wordt de vertraging veroorzaakt door administratieve problemen. De eenheid waarvoor prijzen moeten word vastgesteld, de dbc’s (diagnose plus bijbehorende behandeling), mocht voorheen een heel jaar omvatten, nu nog maximaal 120 dagen. Door deze verandering moeten de ziekenhuizen en verzekeraars veel administratieve handelingen verrichten.

© Nationale Zorggids