Normal_euro_geld_betalen__4_

Budgetpolissen voor 2016 zitten ruimer in hun jasje dan dit jaar. Verzekerden kunnen bij meer ziekenhuizen en fysiotherapeuten terecht en de polissen vergoeden een groter deel van de kosten van niet-gecontracteerde operaties en andere behandelingen. Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise.nl.

Voor basisverzekeringen met beperkte keuze maken verzekeraars afspraken met een klein aantal zorgverleners. Hun behandelingen worden volledig vergoed (exclusief eigen risico). Rekeningen van andere zorgverleners worden momenteel voor de helft aan verzekerden terugbetaald

Maar in de budgetpolissen voor 2016 van Bewuzt en Univé stijgt dat vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg van 50 naar 70 procent van de zorgnota’s. Bij VGZ Goede Keus klimt het percentage zelfs naar 75. Waar VGZ in 2015 ziekenhuizen selectief op afdelingsniveau contracteerden, is dat niet meer het geval.

Voor de meeste budgetpolissen geldt niet langer de harde verplichting om nota’s online in te dienen. Ook hebben ze veelal de eis laten varen dat patiënten naar de internetapotheek moeten voor medicijnen.

Niet alle verzekeraars hebben de onderhandelingen met ziekenhuizen en andere zorgverleners afgerond, waardoor het nog niet mogelijk is een compleet overzicht te geven van alle veranderingen. Als alles rond is, is het verstandig om te checken of bijvoorbeeld de volledige nota voor de vertrouwde fysiotherapeut ook in 2016 nog wordt vergoed.

© Nationale Zorggids