Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

Veel vaker dan drie jaar geleden noemen mensen met schulden de hoge zorgkosten en vaste lasten als oorzaak van hun betalingsproblemen. Drie jaar geleden werden nog andere oorzaken als slordige administratie en te hoge uitgaven genoemd, aldus het Nibud. Dit meldt de NOS.

Waar in 2012 10% met een betalingsachterstand de hoge zorgkosten als oorzaak noemden, is dat nu 22 procent. Het  aantal mensen met een schuld door hoge vaste lasten is bijna verdubbeld. Dit blijkt uit het rapport Geldzaken in de Praktijk.

Deze ontwikkeling baart het Nibud zorgen en ziet dit als een waarschuwing richting de politiek. Problemen als een hogere eigen zorgbijdrage en hogere huren zijn het gevolg van overheidsbeleid.
Daarbij zijn schulden veroorzaakt door hogere vaste lasten moeilijker op te lossen dan bijvoorbeeld door een rommelige administratie.

Nagenoeg ongewijzigd is het aantal mensen met betalingsproblemen. Een op de vijf huishoudens heeft ernstige schulden en twee derde heeft wel eens een achterstand. Positief volgens het Nibud is dat Nederlanders mede dankzij bankier-apps meer overzicht hebben gekregen op hun financiën. 

©Nationale Zorggids