Normal_menzis_logo

Ondanks de groei van het verzekerdenbestand van Menzis, vreest topman Ruben Wenselaar voor de toekomst van de zorg. De zorgkosten zijn volgens hem nog lang niet onder controle. Daarom pleit hij voor het oprichten van een speciaal fonds voor zorgkosten. Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Wenselaar denkt dat betere medicijnen, minder ziekenhuisbehandelingen en meer aandacht voor vergrijzing de zorg goedkoper zullen maken. Maar dan moet eerst de vraag ernaar wel toenemen. Om deze overgangsfase te kunnen financieren, is volgens hem een fonds nodig. Hierin kunnen pensioenfondsen, banken en verzekeraars een miljard euro of meer stoppen om dat mogelijk te maken. Zelf wil Menzis honderd miljoen euro in het op te richten fonds stoppen.

Volgens de topman vereisen technologische innovaties, vergrijzing en de prijsstijging van medicijnen een nieuwe aanpak. “We krijgen het nog elk jaar financieel rond, maar zorguitgaven nemen een steeds grotere hap uit ons besteedbaar inkomen. Hoe lang houden we dat nog vol, als straks 30 procent van ons loon naar de gezondheidszorg gaat?”, aldus Wenselaar. Als er nu een duidelijke norm komt waarin wordt vastgelegd hoeveel procent van het nationaal product uitgegeven kan worden aan zorg, dan worden ernstige maatregelen vermeden. “Stel deze norm in economisch goede tijden om te voorkomen dat je in mindere tijden moet ingrijpen in het basispakket en vergoedingen geschrapt moeten worden.”


©Nationale Zorggids