Normal_edith_schippers_3__2_

Door ruimte voor interpretatie van de declaratieregels dreigen ggz-instellingen soms miljoenen euro's terug te moeten betalen aan zorgverzekeraars. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom de regels omtrent declaraties verheldert zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. Dit meldt Skipr. 

Zorgverzekeraars interpreteren de regels rondom declaraties tegenwoordig veel strenger. Ze zijn bang dat als zij de regels niet streng genoeg naleven, zij op de vingers worden getikt door de NZa. GGZ-instellingen blijken dezelfde regels op een andere manier te interpreteren, waardoor declaraties niet altijd meer vergoed worden. Hierdoor dreigen miljoenenclaims voor instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg.

“Er bestaat blijkbaar onzekerheid bij sommige zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de correcte interpretatie van de vrijheidsgraden die de NZa-regelgeving biedt. Deze onzekerheid is niet wenselijk”, zo zegt minister Schippers. De minister heeft de NZa gevraagd om de regels waar nodig aan te passen.

Met het aanpassen van de declaratieregels lijken nog niet alle problemen in de GGZ voorbij te zijn. Directeur van GGZ Nederland Paul van Rooij verwacht dat de zorgaanbieders ook dit jaar niet op tijd hun declaraties op orde zullen hebben. De zorgverzekeraars en gemeenten vernieuwen steeds de verantwoordingsvereisten, waardoor veel ggz-aanbieders ook in 2016 in de problemen komen om voor 1 juni de jaarrekening op orde te hebben. In 2015 was al meerdere malen om uitstel gevraagd omdat de declaratieregels door zorgaanbieders en zorgverzekeraars niet op dezelfde manier geïnterpreteerd werden.

© Nationale Zorggids