Normal_pgb

Uit een geheim conceptadvies van onderzoeksbureau BIT blijkt dat het systeem achter de verstrekking van persoonsgebonden budgetten (pgb's) niet werkt en snel aanpassing vereist. Ook zal het verbeterproject bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) volgens het rapport mislukken. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De wijze waarop de zorgbudgetten nu worden verwerkt is niet goed. De Sociale Verzekeringsbank, gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van VWS moeten hier volgens het BIT samen verandering in brengen. Ict-topambtenaar Hans Wanders schrijft in het rapport dat er zo snel mogelijk een plan moet komen om de gehele keten te verbeteren. Er is veel besluiteloosheid, verbeteringen worden traag doorgevoerd en zijn er botsende belangen binnen de keten.

De SVB is in opdracht van staatssecretaris Van Rijn een ict-project gestart om het betalingssysteem achter de pgb's te vervangen en daarmee de dienstverlening te verbeteren. Het BIT denkt dat de kans dat dit project slaagt erg klein is. De inhoud van het plan schiet volgens hen ernstig tekort. De organisatie noemt het te optimistisch, onvoldoende doordacht en onduidelijk gefinancierd. Van Rijn moest dit project starten nadat begin vorig jaar bekend werd dat de SVB computerproblemen had, waardoor duizenden zorgverleners geen of te weinig pgb-geld kregen. Omdat de SVB onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Jetta Klijnsma valt, wordt zij in het rapport ook aangesproken. Hierin wordt aanbevolen dat ze een ervaren, kritische en onafhankelijke adviseur aanstelt.

Klijnsma heeft inmiddels al enkele maatregelen genomen. Ze heeft een externe ict-adviseur naar voren geschoven en ze heeft de topvrouw van de SVB ontslagen.

©Nationale Zorggids