Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Uit een beoordeling van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat zorgverzekeraars binnen bijna alle restitutiepolissen in Nederland onder wettelijke voorwaarden zorg niet volledig hoeven te vergoeden. Verzekerden denken echter vaak dat een restitutiepolis alle zorg wel volledig garandeert. Dat meldt Skipr.

Er is één zuivere restitutiepolis in Nederland en dat is de ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering. Verzekerden van deze polis hebben recht op behandeling bij elke zorgaanbieder. Kosten van behandelingen worden volledig vergoed en een zorgverzekeraar hoeft geen contract te hebben met de betreffende behandelaar. Alle andere restitutiepolissen hebben voorwaarden voor vergoeding. Vergoeding hangt af van de afspraken tussen de verzekeraars en zorgaanbieders. “Eigenlijk zou je ten aanzien van de overige restitutiepolissen moeten spreken van nep-restitutiepolissen”, zegt van advocaat Van Berloo. 

De NZa ziet dat er verschillen in vergoeding zijn, en dat is ook toegestaan. Een restitutiepolis geeft recht op vergoeding, maar een naturapolis geeft recht op zorg. Echter zegt dat niet alles over de hoogte van het vergoedingsbedrag, zo laat de NZa weten. “Daarom benadrukken we steeds dat consumenten hun polisvoorwaarden goed checken én hameren we er bij verzekeraars op dat ze duidelijke informatie geven aan verzekerden”, aldus een woordvoerder van de NZa.

Na het debat over de vrije artsenkeuze zijn veel verzekerden overgestapt op een restitutiepolis omdat ze denken dat ze hier altijd een behandelaar kunnen kiezen. Maar bij veel polissen die restitutiepolissen genoemd worden, werkt dat niet zo. Zo waarschuwt Van Berloo. Hij vindt dat er niet van verzekerden verwacht mag worden dat zij het verschil tussen een zuivere en een nep-restitutiepolis kunnen zien. Daarbij zijn er zoveel polissen dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Minister Schippers heeft de NZa gevraagd om toezicht te houden op de positie van verzekeraars om verzekerden te kunnen misleiden. Misleiding is niet toegestaan.

Advocaat Van Berloo vindt dat er snel duidelijkheid moet komen door de wet- en regelgeving aan te passen. En het woord restitutie alleen nog te gebruiken wanneer er sprake is van een zuivere restitutiepolis. 


©Nationale Zorggids