Logo_logo

De opgestapte oprichter van het private Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) zegt dat de financiële problemen van het ziekenhuis de schuld zijn van zorgverzekeraar Achmea en concurrerende ziekenhuizen. Oprichter  Jan Van Bodegom vertrok vorige maand nadat de aanloopverliezen hoger bleken dan verwacht. Dit meldt RTL Nieuws.

In 2013 opende het in borstkanker gespecialiseerde ziekenhuis zijn deuren. Vorige maand kwamen de hoge aanloopverliezen naar buiten. Van Bodegom wijt deze verliezen aan de tegenwerking van concurrerende ziekenhuizen in de omgeving. Ook het feit dat Achmea weigerde patiënten door te sturen heeft de borstkankerkliniek parten gespeeld. “Daardoor konden we eigenlijk maar de helft van de patiënten behandelen, terwijl we hoge investeringen en arbeidslasten hadden”, zegt Van Bodegom. Volgens hem vond Achmea dat het ziekenhuis zich eerst moet bewijzen. “Maar Achmea had gewoon al contracten gesloten met andere ziekenhuizen. En de ziekenhuizen in de regio hadden met elkaar afgesproken dat ze niet met ons zouden samenwerken.”

Door een verlies van zes miljoen euro leed het ziekenhuis onder een te zware schuldenlast en te hoge financieringskosten. De organisatie werd financieel geherstructureerd waardoor 75 procent van de aandelen van Breast Care Nederland werden. De nieuwe eigenaar kon met een kapitaalinjectie 3 miljoen euro aan bankleningen aflossen.

©Nationale Zorggids