Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft zes verloskundige samenwerkingsverbanden (vsv's) een driejarig voorkeurscontract aangeboden. Volgens de verzekeraar hebben ze laten zien goed met elkaar te kunnen samenwerken en hebben ze de geboortezorg zichtbaar gemaakt. Zilveren Kruis wil middels de contracten de samenwerking tussen de eerstelijnsverloskundige, gynaecoloog en kraamzorgorganisatie stimuleren. Dit meldt Zorgvisie. 

Vooraf heeft Zilveren Kruis een pilot gehouden met negen vsv's waaruit diverse kwaliteitsindicatoren zijn voortgevloeid. De verzekeraar heeft de samenwerkingsverbanden zelf gevraagd om de indicatoren te kiezen waarop ze beoordeeld konden worden. Zes van hen konden meetbare indicatoren opstellen, drie niet. De gebruikte indicatoren zijn bijvoorbeeld de Adversed outcome index waarbij beoordeeld wordt in hoeveel gevallen de bevalling succesvol was. Patiënttevredenheidsscores spelen een rol en ook kan het aantal keizersneden, kindersterfte en bloedverlies gemeten worden. Binnen het contract valt budgetgarantie voor de totale keten. Doordat er diverse kwaliteitsafspraken zijn gemaakt, kan het betekenen dat zorg verplaatst of vervangen moet worden. “Om negatieve gevolgen van de omzet te ondervangen, garanderen de partijen het bedrag dat ze vorig jaar hebben gerealiseerd. Schieten ze daar onder dan betalen wij bij. Komen ze daar boven, dan betalen we dat ook, want het is geleverde zorg. Het is een volumevrije afspraak”, zegt projectleider Peter Dohmen.

De zorgverzekeraar denkt na over de toekomstmogelijkheden voor een integraal tarief. Dat is op dit moment nog niet mogelijk omdat vsv's niet zelfstandig kunnen declareren. Toch is de uiteindelijke introductie van een integraal tarief niet de doelstelling. Een goede samenwerking staat volgens Dohmen voorop. Bij de eerste zes vsv's met contract is vastgelegd dat dat ze verbetering moeten laten zien. Er staan afspraken in over uitkomsten van zorg en ambities, bijvoorbeeld het verminderen van het aantal keizersneden of het verhogen van de klanttevredenheid. Als een vsv gedurende de looptijd van het contract onvoldoende vooruitgang boekt, gaat de zorgverzekeraar in gesprek met de betrokken zorgverleners en worden eventueel verbeterafspraken gemaakt. Als er dan nog geen verbeteringen zichtbaar zijn, kan het contract beëindigd worden.

Klanten van Zilveren Kruis zijn niet verplicht om naar de betrokken vsv's te gaan. Zorg van andere zorgverleners in de geboortezorg wordt ook vergoed. De gecontracteerde vsv's zijn: WKZ Geboortezorg op één lijn in Utrecht, Salland in Deventer, AMC/VUmc/EVAA Amsterdam, Harderwijk, Midden-Kennemerland in Beverwijk en Rotterdam Zuid. 

©Nationale Zorggids