Normal_pillen_geneesmiddelen

De kosten van dure geneesmiddelen tegen kanker en chronische ontstekingsziekten zijn gestegen van 1,5 miljard euro in 2013 naar 1,7 miljard euro in 2014. In de huidige maatschappelijke discussie over dure medicijnen gaat het vooral over kankergeneesmiddelen, maar worden de dure medicijnen tegen ontstekingsziekten als reuma of chronische darmontsteking daarin niet meegenomen. Dit blijkt uit een analyse van informatiecentrum voor de zorg Vektis, melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Skipr.

De kostenstijging van de dure medicijnen tegen kanker en chronische ontstekingsziekten is deels te verklaren door de overheveling van bepaalde geneesmiddelen naar ziekenhuizen. Ook zegt Vektis dat de kostenstijging van 2013 op 2014 voor een derde komt door de beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen die in 2012 niet werden vergoed. Zo zijn er nieuwe geneesmiddelen die door kleine groepen patiënten worden gebruikt en relatief veel kosten per patiënt.

In de politiek en zorg wordt er al enige tijd gediscussieerd over de medicijnen. Hierover gaat de Tweede Kamer in april verder. De hoge prijs van de medicijnen laten op financieel niveau weinig ruimte over voor de rest van de zorg. In de huidige discussie worden de dure medicijnen tegen ontstekingsziekten vaak over het hoofd gezien. Daarnaast lopen feiten en meningen volgens Vektis door elkaar heen. Daarom heeft het informatiecentrum een aantal feiten en cijfers bij elkaar gebracht op Zorgprisma Publiek. “Hoe je de cijfers waardeert, daarover gaat Vektis niet. Maar met onze cijfers kunnen degenen die moeten besluiten of dure medicijnen door de zorgverzekeraars moeten worden vergoed wel betere besluiten nemen”, zegt Vektis-directeur Herman Bennema. 

©Nationale Zorggids