Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

Cosmetische ingrepen met medische noodzaak komen vanaf 2017 weer terug in de basisverzekering als het aan het Zorginstituut Nederland (ZiN) ligt. Vandaag legt het Zorginstituut een positief advies hierover neer bij de Adviescommissie Pakket. Wanneer dit wordt goedgekeurd, gaat het naar minister Schippers en kunnen duizenden patiënten per jaar vergoeding voor cosmetische ingrepen verwachten. Dit meldt de Telegraaf. 

Vijfduizend patiënten die een ooglidcorrectie nodig hebben kunnen een vergoeding krijgen als de oogleden zo hangen dat ze bijna niets meer zien. Daarbovenop komen vijfduizend mannen in aanmerking voor een besnijdenis als ze bijvoorbeeld infecties krijgen. Er komt ook een vergoeding voor borstimplantaten voor mensen met een aangeboren afwijking. Het gaat hierbij niet om ingrepen uit cosmetische of religieuze overwegingen. Op dit moment betalen jaarlijks zo'n tienduizend patiënten de behandeling zelf of wordt er van de ingreep afgezien. De vergoeding verdween tien jaar geleden omdat er misbruik van werd gemaakt en er waren onduidelijke grenzen gesteld aan de medische noodzaak van een dergelijke ingreep.

“Het is erg goed nieuws. Het gaat om behandelingen die duizenden euro's kosten en voor veel patiënten dus niet zomaar zelf te betalen zijn”, zegt patiëntenfederatie NPCF-directeur Dianda Veldman. Goedgekeurde adviezen worden doorgaans door minister Schippers overgenomen. In dit specifieke geval heeft de minister zelf gevraagd om te kijken of chirurgische ingrepen met een duidelijke medisch noodzakelijke grens vergoed kunnen worden.

©Nationale Zorggids