Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De medicijnkosten in het zorgpakket zijn ook dit jaar weer lager uitgevallen dan vooraf ingeschat dor het ministerie van Volksgezondheid. In totaal gaat het om een 'meevaller' van ongeveer 63 miljoen euro. Dit blijkt uit de cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in opdracht van het Algemeen Dagblad.

SFK berekende de uitgaven aan farmaceutische zorg via openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen. De uitgaven stegen in 2015 tot 4,653 miljard euro, maar door de bevolkingsgroei en vergrijzing was er eerder een iets zwaardere inschatting gemaakt van 4,716 miljard euro. Voorgaande jaren maakte Rijksoverheid ook al negatievere inschattingen over de uitgaven van pakketgeneesmiddelen via apothekers, uiteindelijk ging het samen om 'meevallers' enkele honderden miljoenen euro's.

De Stichting benadrukt dat het bedrag van 63 miljoen euro slechts een schatting is. Het ministerie van Volksgezondheid zal dit jaar zelf nog een definitief bedrag vaststellen. Een dergelijke meevaller kan volgens de begrotingsregels gebruikt worden om tegenvallers op te vangen. Echter mag het niet naar andere plekken op de begroting om daar de uitgaven te verhogen.

©Nationale Zorggids