Normal_cz_logo_cmyk_witruimte

Om de stijging van de zorgpremie te beperken zette zorgverzekeraar CZ 576 miljoen euro van zijn reserves in. Dit resulteerde in een negatief resultaat op de basisverzekering, namelijk 46 miljoen euro. Zo staat in het jaar verslag van de zorgverzekeraar. Dat meldt Zorgvisie. 

CZ boekte op de aanvullende verzekering 11 miljoen euro winst. Totaal hield het 12 miljoen euro over in 2015. Dankzij 61.000 nieuwe klanten is het totaal aantal CZ-verzekerden gestegen naar 3,5 miljoen. De stijging van de totale zorgkosten van alle verzekerden is met 800 miljoen euro gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De stijging bedroeg 8,52 miljard euro. De reden van de stijging heeft er met name mee te maken dat de bekostiging van de wijkverpleging per 1 januari vorig jaar is overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw).

In het jaarverslag van CZ staat tevens dat het inzetten van reserves om premiestijgingen tegen te gaan steeds moeilijker wordt. “We blijven dat doen, zolang dat kan. Het verschil tussen premie en daadwerkelijke kosten van de zorgverzekering worden echter steeds groter. De reserves zijn een keer op en dan moet het gat tussen premie en echte kosten van de zorg gedicht worden door een forse premiestijging.” De verzekeraar blijft daarom werken aan goede en betaalbare zorg. 

©Nationale Zorggids