Normal_maag_bypass_obesitas

Obesitaspatiënten die na een maagverkleining afvallen en daarmee veel overtollig huid overhouden, moeten de huidcorrectie vergoed krijgen. Volgens medisch specialisten is de schaamte voor hun lichaam anders te groot. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

80 procent van de 10.000 Nederlanders die een maagverkleining krijgen wil een huidcorrectie. Maar het wordt bij slechts één op de vijf patiënten vergoed. Medisch specialisten en de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV) willen dat minister Schippers van Volksgezondheid de regels versoepelt.

Middels een vragenlijst bijvoorbeeld krijgen verzekeraars een beter beeld van de gezondheid en het dagelijks functioneren van een patiënt na een maagverkleining. Zorgverzekeraars krijgen nu alleen een afbeelding van de patiënt te zien en op basis daarvan beoordelen ze of er sprake is van 'ernstige verminking'. Dat maakt dat er op dit moment duizenden patiënten zijn die de operatie om huidoverschot te verwijderen niet vergoed krijgen, terwijl ze wel smetplekken, huidinfecties, psychische klachten en seksuele problemen hebben. Deze mensen zijn vaak alsnog ongelukkig en lopen daarmee risico op een terugval.

“Psychisch lijden telt volgens de wet niet mee, terwijl daar wel sprake van is. Patiënten durven niet intiem te zijn met hun partner omdat ze de schaamte voor hun lichaam te groot is”, zegt Nienke Cnossen van de NOV. In de huidige wet staat dat plastische chirurgie alleen toegestaan is bij verminking of bij beperkte bewegingsvrijheid. Volgens de Pittsburgh Rating Scale wordt nu aan de hand van foto's beoordeeld of de 'verminking' ernstig genoeg is voor plastische chirurgie. Alleen de ergste categorie krijgt het vergoed. En hierbij wordt niet gekeken naar psychische of sociale aspecten.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zijn de huidige criteria niet transparant en onvolledig. De vereniging heeft samen met diëtisten, artsen, verpleegkundigen, patiënten en psychologen een nieuwe richtlijn opgesteld. Zorgverzekeraars Nederland heeft laten weten op te staan voor een soepelere regelgeving. Ook Schippers toont zich bereid, maar de operatie moet wel medisch noodzakelijk zijn. De NOV en NVPC zijn beide van mening dat er meer voorlichting moet komen over de vervolgstappen na een maagverkleining. Mensen moeten op de hoogte zijn van de huidige beperkte mogelijkheden voor hersteloperaties. 

©Nationale Zorggids