Normal_ambulance__8_

Zorgverzekeraars moeten onderzoeken hoe ambulances sneller ter plekke kunnen zijn in regio's waar de norm niet altijd wordt gehaald, vinden minister Schippers en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Schippers is van mening dat zorgverzekeraars de situatie kunnen verbeteren. In Nederland zijn 24 regio's waarover de ambulancediensten zijn verdeeld. In elke regio moet 95 procent van de ambulances binnen 15 minuten op de plek van het ongeluk zijn. Op dit moment halen slechts zeven regio's de norm, zo blijkt uit onderzoek van de NZa. Dat melden Skipr en Radar.

Schippers ziet er echter niets in om de norm te verlagen. “Als we er niet aan voldoen, proberen we de prestaties te verhogen. Het is in ieder geval heel duidelijk waar nu de verantwoordelijkheden liggen. Wie er dus ook wat aan kan doen”, zegt Schippers.

Eerder vorige week zei de NZa dat zorgverzekeraars moeten ondersteunen bij het probleem dat ambulances vaak niet op tijd komen aanrijden. Want, zo vindt de NZa, de verzekeraars hebben een zorgplicht voor hun verzekerden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het rapport van de NZa eenzijdig omdat het slechts over de rol van de verzekeraars gaat. Toch erkent het dat ze wel een belangrijke rol in het probleem hebben. 

©Nationale Zorggids