Normal_pil_medicijnen

Zorgverzekeraars zijn veel geld kwijt aan de marktwerking van medicijnen tussen farmaceuten en ziekenhuizen. Volgens zorgverzekeraar VGZ gebruiken farmaceuten ziekenhuizen om hun voorkeursmiddel in de markt te zetten. Vervolgens vragen patiënten deze dure medicijnen ook op bij huisartsen en apotheken. VGZ ziet het vaak gebeuren: een arts van het ene ziekenhuis heeft een sterke voorkeur voor een bepaald merk, het andere ziekenhuis gebruikt liever een heel ander merk. De markt zou er anders uitzien als alle ziekenhuizen het beste middel zouden voorschrijven. De zorgverzekeraar meent dat er met deze manier van werken onvoldoende op het welzijn van de patiënt wordt gelet. Dat meldt de Volkskrant. 

Al eerder bracht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een rapport uit waarin het zich kritisch uit over de ziekenhuizen en ziekenhuisartsen. Deze artsen zijn volgens de NZa gevoelig voor 'omkoopgedrag' door de farmaceutische industrie. Zo krijgen ze bijvoorbeeld medefinanciering van wetenschappelijk onderzoek aangeboden. Dat vindt de NZA een 'oneigenlijke verstoring van de inkoopactiviteiten van het ziekenhuis'. Ook gebruiken farmaceuten ziekenhuis als lokaas door ze middelen te geven voor een lage prijs. De eerstelijnszorg en huisartsen schrijven diezelfde middelen dan ook voor, maar hier staat een veel hogere prijs tegenover.

Ziekenhuizen worden vaak gebruikt om een merk bekend te maken bij patiënten. Als zij het merk eenmaal kennen willen ze van hun huisarts of apotheek hetzelfde merk ontvangen. De leverancier lijdt zo een klein verlies bij het ziekenhuis, maar verdient er dubbel zoveel op bij huisartsen en apotheken. Dat is met name duidelijk bij cholesterolverlagers, zegt VGZ. Er zijn goedkope middelen die dezelfde kwaliteit hebben als een duur middel, maar in 25 procent van de gevallen schrijft een ziekenhuis alsnog het dure middel voor.

VGZ maakt nu afspraken met ziekenhuizen en de eerstelijnszorg om te bekijken hoe het voorschrijven van dure middelen bestreden kan worden. Op dit moment loopt er in Maastricht een project waarbij ziekenhuis en eerstelijn samen een keuze maken uit de verschillende merken longmedicijnen. De openbare aanbesteding start op 1 mei. Hierbij kunnen medicijnfabrikanten laten zien wat ze hebben voor welke prijs. Het meest voordelige medicijn met de beste kwaliteit wordt gekozen.

©Nationale Zorggids