Normal_politiek_debat_tweede_kamer

Zorgverzekeraars die zeggen dat verzekerden vrije artsenkeuze hebben, moeten alles wat in hun polis staat vergoeden. Minister Schippers vindt dat daar geen uitzonderingen in mogen zitten, dus ook als een verzekeraar te weinig heeft ingekocht bij een ziekenhuis. Dat meldt NOS.

Al eerder bleek uit een beoordeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat zorgverzekeraars binnen bijna alle restitutiepolissen in Nederland onder wettelijke voorwaarden zorg niet volledig hoeven te vergoeden. Verzekerden denken echter vaak dat een restitutiepolis alle zorg wel volledig garandeert. Er is slechts één verzekeraar die een echt zuivere resitutiepolis biedt. De verzekerden kunnen dan bij alle artsen terecht.

Minister Schippers wil het verschil tussen zuivere en niet zuivere restitutiepolissen wegwerken. “Er is maar één soort restitutiepolis, namelijk, de polis die alles vergoedt zoals afgesproken”, zei Schippers in een debat in de Tweede Kamer. De NZa ziet er de komende tijd op toe dat alle verzekeraars eerlijk communiceren over wat zij bieden in hun polissen. Indien een verzekeraar inderdaad vrije artsenkeuze belooft, moet deze de afspraak ook nakomen.

Tijdens het debat uitte Renske Leijten van de SP haar zorgen over het stijgend eigen risico. Dit kan oplopen tot 500 euro, maar mensen met een laag inkomen kunnen dat niet betalen. Daarom vroeg Leijten de minister om de koppeling tussen de premiestijgingen en het eigen risico los te laten. Dat is volgens Schippers niet aan de orde. Ze ziet het eventuele risico van een stijging naar 500 euro als extra motivatie om de zorgkosten in bedwang te houden. Bovendien compenseert de zorgtoeslag een deel, meent Schippers. 

©Nationale Zorggids