Normal_ritalin

Verzekeraars CZ en OHRA starten een gerechtelijke procedure tegen Regenboog Apotheek. De verzekeraars menen dat zeker zestig van hun verzekerden zijn misleid door de apotheek. Deze suggereerde namelijk dat ADHD-medicijnen volledig vergoed zouden worden, maar achteraf bleek dit niet waar te zijn en kregen de patiënten onverwacht hoge rekeningen. Dat meldt de Volkskrant. 

Een concreet voorbeeld in de zaak is de situatie van Cornelis Nolta. Hij moet Ritalin slikken en kocht voorheen een merkloze variant die niet volledig gedekt werd door de verzekering. Bij Regenboog Apotheek kon hij een langer werkend middel krijgen en deze zou volledig vergoed worden. Eind vorig jaar kreeg hij na drie jaar gebruik een rekening van 1.200 euro voor de medicijnen. Bij zijn plaatselijke apotheek betaalde hij slechts 30 euro per maand, bij Regenboog Apotheek werd dat 150 euro per maand. Nolta nam vervolgens contact op met zijn verzekeraar OHRA, die al eerder klachten over de apotheek had ontvangen. “We spannen geen rechtszaak aan, maar als Regenboog dat doet, treden wij namens hen op”, zegt een woordvoerder van OHRA over de gezamenlijke procedure met CZ.

De eigenaar van de apotheek meent dat hij alle betrokken cliënten ervan op de hoogte heeft gesteld welke verzekeraars de medicijnen wel en niet vergoeden. Waar Nolta zegt dat de informatie te laat kwam, zegt de Regenboog-eigenaar dat iedereen ervan op de hoogte was dat ZC en OHRA niet zouden vergoeden. Volgens CZ kan het niet zo zijn dat verzekerden na drie jaar plots een rekening in de bus krijgen. De andere verzekeraars mengen zich niet in de procedure. In verband met de problemen rondom de vergoedingen van ADHD-medicijnen sluit Achmea al jaren geen contract meer af met de apotheek. Menzis en VGZ vergoeden de medicijnen wel volldig.

Al eerder had de apotheek problemen met diverse verzekeraars. Zo levert Regenboog ook strips die gebruikers van verslavende medicijnen kunnen gebruiken om van deze middelen af te kicken. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit hiervan, hoewel veel psychiaters en psychologen pleiten voor het gebruik van deze strips. Op dit moment is alleen zorgverzekeraar Achmea in gesprek met Regenboog over het vergoeden van de strips.

©Nationale Zorggids