Logo_zorgverzekering-informatie-centrum

In de meeste Nederlandse gemeenten kunnen minima een collectie zorgverzekering afsluiten. Echter blijkt deze in veel gevallen een stuk duurder uit te pakken dan een reguliere verzekering buiten de gemeente om. Dit is de conclusie vanuit een onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC). Dit meldt radiozender BNR. 

Wie relatief een goede gezondheid heeft en via de gemeente een collectieve zorgverzekering afsluit, kan wel eens geconfronteerd worden met hoge kosten. Gemeenten kopen bij zorgverzekeraars vaak uitgebreide pakketten in, hoewel niet iedereen die nodig heeft. Voor chronisch zieken en gehandicapten gelden vaak hogere zorgkosten, die op deze manier gedekt worden door de extra aanvullingen op het pakket.

Mensen in de bijstand zitten vaak krap bij kas en worden door gemeenten aangeraden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Hoewel dit niet verplicht is, volgen veel minima het advies vanuit de gemeente op. Echter zou het voor een deel van hen veel voordeliger zijn om een reguliere zorgverzekering af te sluiten die specifiek op hun eigen situatie aansluit. Wie weinig zorgkosten maakt, zou daardoor fors kunnen bezuinigen op de maandlasten.

De prijzen voor de collectieve zorgverzekering verschillen per gemeente en daarom is het goed dat mensen in de bijstand voor zichzelf afvragen welke meerwaarde het collectiviteitskorting heeft. “Afgelopen jaar maakte het bijvoorbeeld een groot verschil als je woonde in Pijnacker; dan betaalde je 172 euro. In het aanliggende stadje Zoetermeer betaalde je 142 euro”, aldus Simon den Hollander, oprichter van het ZIC.

© Nationale Zorggids