Logo_logo-lpggz

In een brandbrief aan de Tweede Kamer stelt het Landelijk Platform Ggz (LPGGz) de alsmaar groeiende wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) aan de kaak. Ook de beroepsgroep laat weten dat steeds meer instellingen tegen problemen aanlopen en nee moeten zeggen tegen nieuwe clienten. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens woordvoerder Mirjam Drost van LPGGz komt het voor dat psychologen of psychiaters tegen klanten die nu hulp nodig hebben moeten zeggen dat ze pas in 2017 geholpen kunnen worden. Het budget bij de zorgverzekeraar is soms al op. Onacceptabel, zegt Drost.

Ook de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP) maakt zich zorgen. Leden moeten steeds vaker nee zeggen. Het probleem ligt volgens de vereniging vaak bij grote zorgverzekeraars: zij leggen veel te krappe budgetten op bij ggz-behandelaars. Zorgorganisaties of hulpverleners hoeven geen contracten met ze af te sluiten, maar als ze dat niet doen kan het voorkomen dat veel cliënten niet meer bij hun terechtkunnen. Mensen die een naturapolis hebben afgesloten zijn goedkoper uit bij een zorgaanbieder met contract. En naturapolis geeft recht op zorg die rechtstreeks door de zorgverzekeraar wordt betaald. Behandelingen bij zorgaanbieders die een contract hebben met de zorgverzekeraar, worden in principe volledig vergoed. 

©Nationale Zorggids