Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Steeds meer zorgverleners willen hun autonomie terug in hun eigen praktijk. Huisartsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners krijgen steeds meer checklists, formulieren en andere papieren bureaucratie voor de kiezen in hun dagelijkse werkzaamheden. De invloed van externe partijen zoals zorgverzekeraars wordt volgens de professionals te groot en daarom volgt in juni een protest tijdens een belangrijk zorgcongres. Dit meldt website voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money.

Steeds vaker hebben derde partijen invloed in de dagelijkse gang van zaken in de praktijk van verschillende zorgverleners. Op 22 juni vindt het congres 'Zelf aan het roer' plaats waar door de actiegroep geprobeerd zal worden om de zorgbureaucratie te verminderen. Vorig jaar lukte het de huisartsen al om de nodige veranderingen door te voeren. Met 'Het roer moet om 2.0' moet de kwaliteit van zorg weer de verantwoordelijkheid worden van de zorgverleners. Onnodige administratieve lasten zouden verminderd moeten worden zodat de arts meer tijd heeft voor de patiënt.

Bij het congres zijn verschillende partijen aanwezig om het over de kwestie te hebben. Zo zijn er afgevaardigden van Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aanwezig om in gesprek te gaan met protesterende zorgprofessionals. Het 'papieren monster' van de zorgbureaucratie wordt door de zorgverleners als zeer onwenselijk gezien en het zorgt voor een sfeer van wantrouwen. “De afgelopen jaren zijn we enorm verstrikt geraakt in procesmatige zaken en wat dat betreft moet het roer nu echt om. Laten we teruggaan naar waar het echt om draait in ons vak”, zo zegt fysiotherapeute en één van de initiatiefnemers Marije de Leur.

© Nationale Zorggids