Normal_huisarts_dokter

Er is een groot tekort aan huisartsen in Twente. Het wordt voor patiënten steeds moeilijker om een huisarts te vinden. Twee derde van alle praktijken is al genoodzaakt om patiënten af te wijzen. De opleiding waar studenten van het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit van Amsterdam worden opgeleid tot huisarts in Twente heeft er tot nu toe voor gezorgd dat het nog net goed gaat. Dat meldt RTV Oost.

Huisarts Rick Schenau luidt namens alle huisartsen in de regio, verenigd in de belangenvereniging de Huisartsenkring Twente, de noodklok. De huisartsen zijn ervan op de hoogte dat mensen in bepaalde wijken op geen enkele wijze nog een huisarts kunnen krijgen. Zij moeten dan op zoek naar een huisarts in een ander deel van de stad. De huisartsen vinden dat niet kunnen, want op deze manier bestaat het risico dat een huisarts te laat ter plekke is bij een noodgeval.

Schenau wijst erop dat huisartsen het steeds zwaarder krijgen. “We krijgen van alles op ons bordje zoals meer patiënten met psychische problemen, de jeugdzorg en je moet niet vergeten dat mensen steeds ouder worden en daardoor steeds vaker bij de huisarts komen”, zegt Schenau. Om de nood op te vangen leidt het ziekenhuis in Hengelo studenten van het Academisch Ziekenhuis van de UvA op tot huisarts, speciaal voor de regio Twente. Volgens huisarts en docent Walstock was er zonder deze opleiding zeker een huisartsentekort geweest in heel Twente.

Aan de andere kant staat zorgverzekeraar Menzis.  van mening is dat er geen huisartsentekort is in de regio. Dat patiënten af en toe moeilijk te plaatsen te zijn klopt volgens Menzis, maar er zijn meer huisartsen in de regio waar ze dan af en toe iets verder voor moeten reizen. 

©Nationale Zorggids