Normal_edith_schippers__2_

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) maakt zich zorgen over de nieuwe plannen van minister Schippers van Volksgezondheid om de ggz volgend jaar al risicodragend te maken. In een brief aan de Tweede Kamer uit de ZN haar zorgen over de focus op financiële kaders, in plaats van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Schippers werkt aan een plan om de ggz vanaf volgend jaar risicodragend te maken. Hierdoor zouden alle risico's vanaf 2017 bij de zorgverzekeraars komen te liggen. Om dat op de juiste manier te doen, moet er echter wel inzicht komen in kwaliteit van de zorg. De ggz is al bezig met een verbeterslag, maar wanneer de plannen van Schippers te snel worden geïmplementeerd, zou deze poging tot verbetering volgens ZN juist een stap achteruit gaan.

Zorgverzekeraars Nederland heeft geen problemen met het risicodragend maken van de sector, maar vindt dat er meer tijd moet zijn om alles in goede banen te leiden. Mensen met een ernstige psychiatrische aandoening zouden volgens de vereniging wel eens in de verdrukking kunnen komen. Zij kunnen beter geïnformeerd worden over de rol van de zorgverzekeraar, die bijvoorbeeld kan bemiddelen wanneer er een lange wachtlijst is voor de ggz.

Minister Schippers wil niet wachten op de verbeterslag van de sector en wil het plan al vanaf 2017 in werking laten treden. Volgens de ZN zal dit grote gevolgen hebben op de budgettaire kaders die het kabinet heeft vastgesteld voor de ggz-sector.

© Nationale Zorggids