Normal_dentist_tandarts

Volgens zorgverzekeraar DSW doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te weinig in de aanpak tegen 'neptandartsen'. Onlangs ontving de IGZ een tip van de zorgverzekeraar over een Rotterdamse tandarts die geen geldig diploma had, echter greep de inspectie niet snel genoeg in. Zeker honderden patiënten liepen bij de tandarts een zeer hoog risico, aldus DSW. Dat meldt RTL Nieuws. 

DSW deed in september 2013 een melding van de tandarts in Rotterdam. Hij komt uit Rusland, heeft een buitenlands diploma en is niet geregistreerd in Nederland. Pas in december 2015 pakte de IGZ de zaak op en ging het over tot onderzoek. In de tussentijd zijn er honderden patiënten bij de tandarts geweest die een hoog risico liepen. Momenteel doet de tandarts geen behandelingen meer. Wel is hij in de praktijk aanwezig als coördinator. De IGZ bevestigt de klachten en erkent dat er 'onvoldoende specifieke' regels zijn in de tandartszorg.

Vorige week kwam via RTL Nieuws naar buiten dat er minstens zes tandartsen in Nederland werkzaam zijn die geen (geldig) diploma hebben. Enkele 'tandartsen' behaalden hun diploma in bijvoorbeeld Azerbeidzjan. Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen en beroepsvereniging KNMT zijn er zeker meer, maar exacte aantallen zijn er niet. 

©Nationale Zorggids