Normal_implantaat

Begin mei maakte minister Schippers van Volksgezondheid bekend borstprotheses voor vrouwen die door een afwijking geen borsten hebben, vanaf 2017 te vergoeden in het basispakket. Ook transgender mannen en vrouwen zouden hier aanspraak op kunnen maken, echter blijkt dat nu toch niet het geval te zijn. Transgender vrouwen hebben geen recht op vergoeding, man-vrouw transgenders die geen borstontwikkeling hebben wel. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Hormoontherapie zorgt er vaak voor dat iemand die een geslachtsverandering doormaakt maximaal cup AA krijgt. Iemand die een grotere cupmaat wil moet daar enkele duizenden euro's voor betalen. Hier zijn het COC en de patiëntenorganisaties het niet mee eens. “Het voorstel heeft niets te bieden voor transgender vrouwen. In de praktijk zal het aantal dat voor vergoeding in aanmerking komt, nihil zijn”, schrijven de organisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Zorginstituut Nederland (ZiN) vindt dat de maatregel, op initiatief van plastisch chirurgen en zorgverzekeraars, gewoon gevolgd moet worden door Schippers. Want als bij een 'gewone' vrouw met een A-cup de borstprothese niet wordt vergoed, dan krijgen transvrouwen dat ook niet vergoed, beredeneert het ZiN.

Daar is voorzitter van patiëntenorganisatie Transvisie Eveline van den Boom het niet mee eens, want een borstvergroting is onlosmakelijk verbonden met de transitie. Ook PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt het een kromme beredenering. Waar vrouwen die man willen worden de penis wel vergoed krijgen, krijgen mannen die vrouw willen worden op hun beurt geen vergoeding voor dit belangrijke onderdeel van hun transitieproces. 

© Nationale Zorggids