Normal_geld_munten

Vanaf dit jaar krijgen chronisch zieken en mensen met een beperking in de gemeente Lingewaard een gedeelte van hun eigen bijdrage terug van de gemeente. Hiermee worden ze deels gecompenseerd in de uitgaven voor bijvoorbeeld een scootmobiel of hulp bij het huishouden. Lingewaard is niet de enige gemeente die dit initiatief introduceert, onder ander de gemeenten Goes en Doesburg zetten zich op dezelfde wijze in voor hun inwoners. Onlangs liet minister Schippers van Volksgezondheid weten ook zorgverzekeraars te willen stimuleren om betere zorg in te kopen voor iedereen met hoge ziektekosten. Dat meldt de Gelderlander. 

De gemeente Lingewaard zal jaarlijks aan zo’n 1.660 mensen 200 euro uitkeren. Dit is mogelijk omdat het geld overhield op het Wmo-budget. Dit overschot kan ook gebruikt worden om het eigen risico van chronisch zieken en mensen met een beperking te compenseren, bijvoorbeeld voor het medicijngebruik of een ziekenhuisbehandeling. Het overschot is ontstaan doordat de regio Arnhem alleen geld wil uitkeren aan minima met een collectieve zorgverzekering bij Menzis. Het probleem is dat niet iedereen met een laag inkomen hier verzekerd is, zo maakte het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) onlangs bekend. Want het afsluiten van een collectieve zorgverzekering is mogelijk in de meeste gemeenten. Maar in de praktijk blijkt deze een stuk duurder uit te vallen dan een reguliere verzekering.

Om chronisch zieken te ondersteunen, wil minister Schippers verbeteringen aanbrengen in het systeem van de risicoverevening tussen zorgverzekeraars. Deze moeten ertoe leiden dat er 500 duizend chronisch zieken extra worden bereikt. Zorgverzekeraars krijgen hiervoor een hogere vergoeding voor chronisch zieken. Ook wordt de compensatie verbeterd voor de verzekerden met de allerhoogste kosten. 

© Nationale Zorggids