Logo_cz-zorgverzekering

Zorgverzekeraar CZ werkt in samenwerking met Tilburg University, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), MAASTRO clinic en VU Medisch Centrum samen aan een beter zorgpad voor patiënten met longkanker. Met dit nieuwe systeem kunnen patiënten beter begeleid worden tijdens hun behandeling. Het moet het onder andere mogelijk worden behandeluitkomsten voor patiënten te voorspellen en zo kan de beste behandelmethode ingezet worden. Dit meldt Skipr. 

Het nieuwe zorgpad is een combinatie van twee nieuwe ontwikkelingen binnen de zorg en wetenschap. Zo zal er gewerkt worden met 'personalized medicine' en 'patient empowerment'. Dit houdt in dat er meer aandacht is voor persoonlijke kenmerken en medische informatie van de patiënt, wat vervolgens meegenomen wordt in de diagnose en behandeling. Ook krijgt de patiënt meer zeggenschap in beslissingen voor en tijdens de behandeling.

'Shared decision making' zal in het nieuwe zorgpad centraal staan. “De patiënt moet goede informatie krijgen om mee te kunnen beslissen over zijn behandeling”, zegt Madelon Johannesma, programmamanager Zorginnovatie van CZ tegen Skipr. “Zorgverleners zullen bijvoorbeeld vragen of ze kwaliteit van leven of overleven belangrijker vinden.”

Longkankerpatiënten moeten nog wel even geduld hebben voordat het zorgpad onder de naam My Best Treatment beschikbaar is. De universiteit en ziekenhuizen doen onderzoek naar het zorgpad, om een zo goed mogelijk product op de markt te brengen. Zorgverzekeraar CZ zou het zorgpad in de toekomst ook beschikbaar willen stellen voor patiënten met borstkanker en prostaatkanker.

© Nationale Zorggids