Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Wanbetalers van de zorgpremie worden als dusdanig aangemeld bij Zorginstituut Nederland (ZiN). Sinds 1 juli kunnen verzekerden zichzelf hiervoor gemakkelijker afmelden door een lagere bestuursrechtelijke premie of als ze een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Zodra iemand zes maanden geen zorgpremie heeft betaald aan zijn zorgverzekeraar wordt deze als wanbetaler aangemeld bij ZiN. Zij betalen vanaf dan een bestuursrechtelijke premie. De premie is sinds deze maand met ongeveer 30 euro per maand verlaagd, waardoor vanaf nu bijna 128 euro per maand betaalt moet worden. “Deze verlaging moet ervoor zorgen dat mensen meer financiële ruimte hebben om hun schulden af te lossen”, aldus Zorgverzekeraars Nederland over de nieuwe wetgeving.

Een andere nieuwe regeling is de mogelijkheid tot het maken van een betalingsregeling met de zorgverzekeraar. Op dat moment kan de verzekerde weer zijn normale premie betalen in plaats van de bestuursrechtelijke premie. Hier bovenop komt dan nog het aflossingsbedrag. In de betalingsregeling is vastgelegd dat de hele schuld afbetaald dient te worden. Als dat niet gebeurt, wordt de verzekerde weer aangemeld als wanbetaler en wordt de bestuursrechtelijke premie weer van kracht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids