Normal_geld_rekenmachine

In plaats van wanbetalers van de zorgpremie te straffen, helpt zorgverzekeraar CZ ze om van de schuld af te komen. De zorgverzekeraar doet dit samen met gemeenten en andere betrokken partijen. De pilot hiervoor is in mei gestart in Breda, later volgen meerdere gemeenten. Vorige week maakte Zorgverzekeraars Nederland bekend dat wanbetalers sinds deze maand gemakkelijker van hun status als wanbetaler af kunnen komen. Dat meldt Omroep Brabant. 

CZ heeft landelijk zo’n 140.000 klanten per jaar die hun zorgpremie niet (kunnen) betalen, waarvan ongeveer 14.000 in Brabant. Op dit moment krijgen verzekerden die hun premie niet betalen een maximale boete van 50 euro per maand van de overheid. Deze boete komt bovenop de te betalen zorgpremie. Eerder konden wanbetalers van CZ een incassomedewerker voor hun deur verwachten. De zorgverzekeraar heeft nu besloten deze groep mensen niet meer te willen straffen, maar te helpen. Samen met CZ en de gemeente wordt gezocht naar een passende oplossing.

Uit de cijfers van Schuldhulpverlening NVVK blijkt dat vorig jaar op landelijk niveau 90.400 mensen kampten met financiële problemen. Vorig jaar was de gemiddelde schuld 42.900 euro. Een stijging van ongeveer vijfduizend euro ten opzichte van 2014. Daarom is NVVK blij met het initiatief van CZ. “Wij zijn erg enthousiast. Wij vinden het belangrijk dat mensen aanvullen verzekerd kunnen blijven en dat onderliggende schulden worden aangepakt”, zegt Joke de Kock, voorzitter van schuldhulpverleningsorganisatie.

Wanbetalers van de zorgpremie worden als dusdanig aangemeld bij Zorginstituut Nederland (ZiN). Sinds 1 juli kunnen verzekerden zichzelf hiervoor gemakkelijker afmelden door een lagere bestuursrechtelijke premie of als ze een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids