Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Ieder najaar kan men kiezen voor een andere zorgpolis. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je alle informatie krijgt over de polissen waar je uit kan kiezen. Om te helpen bij het vergelijken van polissen onderneemt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verschillende acties om het burgers makkelijker te maken. Dit meldt NZa. 

Sommige verzekeraars werken samen binnen één concern. Dit kan betekenen dat ze (vrijwel) dezelfde polis aanbieden onder verschillende namen. Terwijl de inhoud vaak zeer vergelijkbaar is, is de premie en de extra service die de verzekeraar levert niet altijd gelijk. Daarom verplicht NZa zorgverzekeraars om een overzicht te plaatsen voor alle polissen van 2017 die op elkaar lijken.

De NZa krijgt regelmatig signalen dat burgers onverwacht moeten bijbetalen voor zorg, omdat ze denken dat alle zorg wordt vergoed maar dit bij hun polis niet zo is. Om dit soort onaangename verrassingen te voorkomen, heeft de NZa haar regels aangepast over wat precies een naturapolis of een restitutiepolis mag heten en zorgverzekeraars moeten dit duidelijker communiceren.

Bij een naturapolis weet je als verzekerde zeker dat je de zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders vergoed krijgt. Bij een restitutiepolis krijg je de kosten van zorg vergoed bij alle zorgaanbieders. Een combinatiepolis is altijd een variant tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Het kan een polis zijn waarbij je voor sommige soorten zorg alleen alles vergoed krijgt als je naar een gecontracteerde aanbieder gaat (natura) en waarbij je voor andere soorten zorg bij alle aanbieders tot het 'marktconform tarief' vergoed krijgt (restitutie).

Dit najaar bekijkt de NZa of de websites van verzekeraars helder zijn, en zo volgen er meer acties. Ook de zorgverzekeraars zelf zullen de kwaliteit van hun informatievoorziening onderzoeken. De NZa en verzekeraars werken waar mogelijk samen om de verzekerden zo goed mogelijk te laten informeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids