Normal_geld_medicijnen_medicatie

Verspilling in de zorg tegengaan is een verantwoordelijkheid van de artsen, vindt VGZ-bestuursvoorzitter Tom Kliphuis. Zo’n 15 procent van de zorgkosten wordt verspild. Volgens Kliphuis beseffen artsen niet dat er een prijskaartje aan de zorg hangt. Dat meldt BNR.

Kliphuis haalt het voorbeeld van dotteren aan. “Stel je bent gedotterd en je moet ieder halfjaar terugkomen. In het begin is het logisch dat je dat doet, maar na een tijdje is het helemaal niet meer noodzakelijk. Terwijl je ondertussen wel voor al die consulten wordt vergoed”, aldus Kliphuis. In sommige dokterspraktijken betreft dat een groot deel van de inkomsten, meent hij. Volgens de bestuursvoorzitter moet er kritischer naar dit gedrag gekeken worden en zorgprofessionals moet elkaar daarop kunnen aanspreken. Zorgorganisaties dienen bij zichzelf na te gaan hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan minder verspilling in de zorg.

Kliphuis denkt dat de macht van de zorgverzekeraars minder groot is dan door velen wordt gedacht. Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, maar als ze echt zo veel macht hadden zouden ze meer contracten hebben geweigerd. De kosten moeten ook voor de zorgverzekeraars betaalbaar blijven, daarom hoopt hij dat er de komende tijd hard wordt gewerkt aan het verlagen van de kosten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids