Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Patiënten die willen overstappen op een goedkoper medicijn voor adhd, lopen daarbij tegen veel bureaucratie aan. Hoewel het mogelijk is om het ongeregistreerde middel te blijven gebruiken, gaat dat gepaard met aardig wat rompslomp. Artsen mogen nu alleen nog maar het medicijn Amfexa (5 mg) voorschrijven, wat niet vergoed wordt door zorgverzekeraars. Dit blijkt uit documenten die BNR heeft opgevraagd.

Dit voorjaar werd bekend dat het medicijn met dexamfetamine niet langer door apothekers gemaakt mag worden, omdat het middel sinds kort onder de naam Amfexa geregistreerd is. Patiënten worden daarom gedwongen om het duurdere middel te gebruiken, die geheel voor eigen rekening is omdat het niet vergoed wordt door zorgverzekeraars.

Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetallen blijkt nu dat patiënten toch vaker via een omweg kiezen voor hun oude vertrouwde adhd-medicatie. De dosis voor 2 x 2,5 mg mag nog wel door apothekers worden gemaakt en valt niet onder de geregistreerde naam Amfexa. Naast het feit dat Amfexa duurder is, ervaart een deel van de patiënten ook meer bijwerkingen met het nieuwe middel.

Echter blijkt het zeer omslachtig voor adhd-patiënten om goedkeuring te krijgen. Wie wil overstappen, moet bijvoorbeeld een gespecialiseerde arts bezoeken en om een apothekersrecept vragen. Niet alle artsen zijn daartoe bereid. Oudervereniging Balans noemt de prijsstijging onnodig en meldt dat de gebruikers voorheen tevreden waren over het goedkopere medicijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids