Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Zorgverzekeraars willen dat zorgaanbieders die het budgetplafond voor wijkverpleging hebben overschreden dat geld terugbetalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 51 miljoen euro. Brancheorganisatie ActiZ reageert woedend, want juist de zorgverzekeraars hebben de zorg niet goed ingekocht. Dat was in 2015 al duidelijk, toen diverse zorgaanbieders aan de bel trokken. Er dreigde zelfs een overschrijding van 242 miljoen euro. Dat meldt ActiZ.

In de tweede helft van 2015 werd de budgetoverschrijding teruggeschroefd naar 37 miljoen euro. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de overschrijding niet teruggevorderd hoeft te worden van de zorgaanbieders, vinden zorgverzekeraars van wel. ActiZ is daar deze week van op de hoogte gesteld door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) Zorgverzekeraars laten weten binnenkort een factuur te sturen naar de zorgaanbieders.

ActiZ ziet ook dat er meer mensen zijn geholpen dan vooraf was afgesproken, maar het totale budget is niet overschreden. Volgens de brancheorganisatie is daar zelfs 30 miljoen euro van over. Alle overschrijdingen die zijn gemaakt, kwamen bijvoorbeeld door zorgaanbieders die zonder contract werken en het persoonsgebonden budget (pgb). Er zijn ook genoeg zorgaanbieders die het budgetplafond niet hebben bereikt, zegt ActiZ. Maar de schuld voor iedere overschrijding ligt bij de zorgverzekeraars. Zij hebben onvoldoende zorg ingekocht voor wijkverpleging. “Waarom een strafkorting als de totale branche zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. Wij hebben het gereserveerde bedrag voor de gecontracteerde zorg niet overschreden”, zegt ActiZ-voorzitter Guus van Montfort op de website van ActiZ. Hij vindt dan ook dat zorgverzekeraars hun werk beter moeten doen.

Het is ActiZ niet gelukt om Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op andere gedachten te brengen. Daarom gaat de organisatie nu voor een andere aanpak door individuele zorgverzekeraars aan te spreken op het probleem. Van Montfort verwacht aankomende herfst veel onrust en rechtszaken als het gaat om contractering van de wijkverpleging. Ook Unie KBO vreest voor de continuïteit van de wijkverpleging. Volgens woordvoerder Arno Heltzel zijn de verschillen tussen zorgverzekeraars zo groot, dat er nauwelijks afstemming is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids