Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De tarieven die voor de ggz werden vastgesteld in 2014 en 2015, zijn nietig verklaard door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had deze tarieven opgesteld, maar deze moeten nu opnieuw berekend worden. Het wordt voor de geestelijke gezondheidszorg lastig om de financiële verantwoording rond te krijgen nu alle tarieven opnieuw vastgesteld moeten worden door de NZa. Dit meldt Skipr.

Negen zorgverzekeraars, waaronder CZ, spanden de procedure via CBb aan omdat zij niet tevreden zijn over de wijze waarop het kostprijsonderzoek is uitgevoerd. Zo heeft de NZa de onderzoeksmethode aangepast nadat bleek dat de tarieven veel hoger uitvielen dan de NZa had verwacht. “De onderzoeksmethode moet voorafgaand aan het kostprijsonderzoek worden bepaald, en niet na afloop als de uitkomst van het onderzoek bekend is en die uitkomst de NZa minder goed bevalt”, zo oordeelt het CBb.

In een reactie laat de NZa weten dat de totstandkoming van de tarieven transparant moet zijn en dat zij de uitspraak van het CBb meenemen bij het kostenonderzoek in de ggz. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de werkwijze al deels aangepast door de werkwijze te verduidelijken in een verantwoordingsdocument, dat na afloop van het onderzoek wordt gepubliceerd.

De geestelijke gezondheidszorg worstelt al langer met financiële problemen. Zo lukt het de meeste ggz-instellingen niet om tijdig hun jaarrekening te deponeren. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft daarom de deadline al verlengd tot 1 december van dit jaar. Het blijkt in praktijk lastig voor instellingen om te controleren of de declaraties volgens de meest actuele spelregels hebben plaatsgevonden. Wat de nietigverklaring van de ggz-tarieven voor de rechtmatigheid van de jaarrekeningen van 2014 en 2015 betekent, is niet bekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids