Normal_geld3252

De vijf toezichthouders van De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO verdienden vorig jaar 60 procent meer dan het jaar ervoor. Gemiddeld gingen ze er 9.420 euro per persoon op vooruit, zo blijkt uit jaarverslagen van 2015. Hun beloning is is het snelst gestegen vorig jaar, bij andere grote zorgverzekeraars als Menzis en VGZ daalde de beloning juist. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

De hogere beloningen van de toezichthouders vallen nog wel binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT). Zo kreeg voorzitter Jan Ploeg ruim 13.000 euro meer, waarmee zijn vergoeding op 34.640 kwam. De WNT is voor toezichthouders zelfs verruimd, zij mogen nu twee keer zoveel verdienen als voorheen. Zo is dat in 2014 afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid. “Deze verhoging heeft alles te maken met de zwaarte van de functie en de verantwoordelijkheden die daarbij horen”, laat een woordvoerder van De Friesland Zorgverzekeraar weten.

Vergoedingen bij zorgverzekeraars zijn gebaseerd op het aantal verzekerden. In 2015 hadden De Friesland en FBTO in totaal 9430.000 klanten. Dat bestuurders bij verzekeraars als CZ en VGZ meer verdienen heeft er dan ook mee te maken dat zij meer verzekerden hebben. Toch is de Friesland de enige verzekeraar die vorig jaar de beloningen dusdanig verhoogd heeft. 

Door: Redactie Nationale Zorggids