Logo_logo_meander_mc

Meander Medisch Centrum en zorgverzekeraar VGZ zitten middenin een conflict. De zorgverzekeraar heeft niet genoeg medisch-specialistische zorg ingekocht voor zijn verzekerden. Het Meander MC heeft daarom besloten om de wachtlijst te laten oplopen tot zes weken. Zo wil het voorkomen dat het ziekenhuisbudget wordt overschreden en geleverde zorg niet betaald wordt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het ziekenhuis heeft een maximaal bedrag voor 2016 afgesproken met de zorgverzekeraar, maar ziet na zes maanden al dat het budgetplafond overschreden zal worden. Bestuursvoorzitter Frank de Reij van Meander MC laat weten in gesprek te zijn met de zorgverzekeraar over het verruimen van het budget. De Reij benadrukt wel dat iedere patiënt die met spoed zorg nodig heeft, altijd wordt opgenomen in het ziekenhuis. In dat geval maakt het niet uit bij wie de patiënt is verzekerd.

Zolang er geen nieuw akkoord is, worden de patiënten van de verzekeraar zonder spoedvraag op de wachtlijst geplaatst. Alle verzekerden die zorg nodig hebben worden aangeraden om contact op te nemen met het bemiddelingsbureau van hun zorgverzekeraar.

Deze situatie gold onlangs ook voor verzekerden van CZ, ASR, ONVZ, Eno en Zorg en Zekerheid. Zij hebben weer toegang tot de normale wachttijden. Met deze verzekeraars heeft het ziekenhuis inmiddels constructieve afspraken kunnen maken. Ook met Multizorg is het ziekenhuis constructief in gesprek en hebben partijen er vertrouwen in met elkaar tot een passende oplossing te komen. Ook voor Multizorg-verzekerden gelden weer de reguliere toegangstijden.

Alleen verzekerden bij VGZ kunnen nu nog rekenen op langere wachttijden. "De langere toegangstijden worden gehanteerd voor alle nieuwe behandelingen van deze verzekerden, mits er geen sprake is van medische risico's. Patiënten die acute zorg nodig hebben, ongeacht welke zorgverzekering ze hebben, kunnen te allen tijde in Meander Medisch Centrum terecht", laat het ziekenhuis op de website weten.

Door: Redactie Nationale Zorggids