Normal_geld34

Zorgverzekeraar CZ helpt verzekerden met een betalingsachterstand door maatwerk te bieden. De zorgverzekeraar houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van een persoon, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een overlijden. Sinds CZ in 2013 is gestart met een nieuw debiteurenbeleid is het aantal meldingen van wanbetalers bij het Zorginstituut Nederland (ZiN) aanzienlijk gedaald. Dat meldt Skipr.

Waar een wanbetaler voorheen minimaal 50 euro per maand extra moest betalen aan CZ, is dat bedrag nu aangepast aan de portemonnee van de klant. Een klant die over enkele maanden bijvoorbeeld vakantiegeld krijgt, mag als hij dat aangeeft tegen die tijd beginnen met afbetalen. Door dit aangepast beleid is het jaarlijkse debiteurensaldo afgenomen en het aantal cliënten per maand toegenomen. Toen CZ in 2013 startte met het debiteurenbeleid waren er zo’n vijfduizend betalingsregelingen per maand. Dat is nu opgelopen tot vijf keer zo veel.

Een belangrijke reden waarom CZ is gestart met het bieden van maatwerk voor betalingsachterstanden is dat het wil voorkomen dat mensen als wanbetaler worden aangemeld bij het Zorginstituut. Zodra iemand de status van wanbetaler heeft, gaat de boete die bovenop hun premie komt dusdanig omhoog dat het voor velen niet te betalen is. Dat vindt CZ niet logisch. Ondanks dat sommige betalingsregelingen een lange looptijd hebben, worden ze vaker succesvol afgerond. Volgens ZiN heeft CZ de afgelopen drie jaar al 20.000 verzekerden afgemeld als wanbetaler. 

Door: Redactie Nationale Zorggids