Normal_contract_tekenen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een inventarisatie gedaan onder zorgaanbieders en zorgverzekeraars over de zorginkoop voor wijkverpleging. Hieruit blijkt dat de zorgaanbieders hierover niet tevreden zijn, want veel van hen hebben nu te maken met dalende tarieven en kleinere contracten. Dat zorgaanbieders ontevreden zijn over de zorginkoop is niet nieuw, evenals vorig jaar ervaren ze dat er te weinig ruimte is voor onderhandeling over het inkoopproces en de cliëntaantallen. Dat meldt Zorgvisie. 

In 2015 was er 3,17 miljard euro beschikbaar voor wijkverpleging, dat is in 2016 opgehoogd naar 3,35 miljard. Alle zorgverzekeraars hebben het budget voor wijkverpleging vergroot. De reden voor de ophoging is de vergrijzing en de verwachte zelfredzaamheid van ouderen. Toch profiteren niet alle zorgaanbieders van het extra geld, want meer dan de helft heeft voor 2016 krappere afspraken gemaakt en meer dan een derde van de zorgaanbieders hanteert lagere tarieven dan vorig jaar.

Vorig jaar ontstond er bij een kwart van de zorgaanbieders een wachtlijst, dit omdat zij meer cliënten kregen dan vooraf was ingeschat. De helft van hen kon hierover nieuwe afspraken maken met zorgverzekeraars, maar niet alle overschrijdingen worden vergoed. Sommige zorgverzekeraars wilden pas nieuwe afspraken maken toen er media-aandacht kwam voor het probleem. Dat heeft bij zorgaanbieders tot onvrede geleid, omdat er voor hun gevoel toen pas actie werd ondernomen. De zorgverzekeraars daarentegen vinden de media-aandacht vervelend omdat de verzekeraars al in gesprek waren met de zorgaanbieder.

Zorgverzekeraars hebben minder klachten over het inkoopproces voor 2016. Zo was het overheidsbeleid duidelijker en hebben ze meer invloed gehad op hun eigen inkoopbeleid. Minder positief zijn ze over hun eigen inzichten op het gebied van de doelgroepen en zorgzwaarte van verzekerden.

Negen van de tien zorgverzekeraars heeft de enquête van de NZa ingevuld. Maar van de zorgaanbieders zijn dat er maar 32 geweest, waarvan de helft kleinere zorgaanbieders. 

Door: Redactie Nationale Zorggids