Normal_handtekening_contract

De Nijmeegse Sint Maartenskliniek en zorgverzekeraar VGZ hebben overeenstemming bereikt over een contract voor drie jaar. “Verbeteren van de zorg doe je niet alleen. Wij willen waarde toevoegen aan de zorg met de beste kwaliteit voor de beste prijs. Vanuit dit principe kiezen we voor langjarige partnerships. Dat we niet jaarlijks opnieuw moeten onderhandelen, geeft bovendien rust die meer ruimte biedt voor de patiëntenzorg”, zegt Mark Van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek. Dat meldt de Sint Maartenskliniek.

VGZ ziet de meerjarige samenwerking als een erkenning van de expertise van de Sint Maartenskliniek. Hans van Noorden, directeur Zorginkoop van VGZ: “De opgedane ervaring met zinnige zorg op het terrein van houding en beweging dient als goed voorbeeld voor andere ziekenhuizen. We hebben afspraken gemaakt over het delen van kennis en expertise. Daarom kiezen we er ook voor om bepaalde specialistische zorg juist meer te concentreren in dit ziekenhuis.” 

Belangrijke thema’s in de samenwerking zijn onder meer: zinnige zorg, waarbij de patiënt centraal staat en verspilling en overbehandeling worden vermeden; het doelmatig gebruik van dure medicijnen bij gelijkblijvende behandelkwaliteit en concentratie van complexe zorg in de Maartenskliniek. Voorbeelden van deze complexe zorg zijn onder andere specialistische hersteloperaties na infecties met protheses voor knieën en heupen, scoliosebehandelingen voor kinderen, maar ook revalidatietrajecten voor mensen met een dwarslaesie. 

Nieuw voor Nederland, is dat voor reumapatiënten een abonnementstarief is afgesproken waarin de kosten van de volledige behandeling zijn opgenomen. De basis voor deze nieuwe werkwijze is de innovatieve manier waarop de Sint Maartenskliniek de precieze dosering van dure reuma-medicijnen bepaalt. Door één tarief af te spreken, hebben de zorgverzekeraar en de patiënten zekerheid over de kosten en wordt het ziekenhuis gestimuleerd om de dosering van de medicijnen zo optimaal mogelijk vast te stellen. Dat is goed voor de patiënt en voorkomt verspilling van medicijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids