Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Patiëntenfederatie Nederland (PFN) vindt het goed dat zorgverzekeraar CZ de ziekenhuistarieven online heeft gezet. Maar patiënten hebben niets aan deze informatie als ze niet weten wat de kwaliteit van de ziekenhuizen is. CZ maakte dinsdag de tariefafspraken openbaar. Hiermee wil het laten zien wat een behandeling kost en wat de verschillen zijn tussen de ziekenhuizen. Dit melden RTL Nieuws en NOS.

Voor volledige openbaarheid moeten zorgverzekeraars nu ook de kwaliteit van de ziekenhuizen openbaar maken, vindt PFN. Zorgverzekeraars weten precies bij wel ziekenhuis veel klachten zijn en waar bijvoorbeeld een operatie niet goed is gegaan. Volgens CZ is er bij de inkoop al zoveel mogelijk rekening gehouden met de kwaliteit van de zorg. “In de ideale situatie bekijkt een patiënt eerst wat iets kost en wat hij ervoor krijgt, en maakt hij dan een keuze. Zover zijn wij in Nederland nog niet, maar met het bekendmaken van de tarieven zetten we wel een eerste stap”, zegt een woordvoerder van CZ.

De patiëntenfederatie denkt dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van CZ gaan volgen. Ze willen het misschien niet, maar ze moeten nu wel. Klanten komen met veel vragen als ze het niet doen. “Een pluim voor CZ die dit op gang heeft gezet”, aldus Thom Meens, woordvoerder van PFN. 

Door: Redactie Nationale Zorggids