Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraar CZ een goede stap voorwaarts heeft gemaakt door de tariefafspraken met ziekenhuis inzichtelijk te maken. Deze stapt betekent hopelijk dat binnenkort ook andere informatie over kwaliteit en kosten van zorg beschikbaar komt. Eerder liet Patiëntenfederatie Nederland weten ook de kwaliteit van de ziekenhuis openbaar te willen hebben. Dit meldt de NZa. 

De zorgautoriteit hoopt dat andere zorgverzekeraars zich nu geroepen voelen om het voorbeeld van CZ te volgen. Patiënten willen graag weten waar ze het beste terechtkunnen voor een bepaalde behandeling, daarom is het ook belangrijk om meer informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen te geven. “Dat betekent dat verzekeraars bij de inkoop ook afspraken gaan maken over de kwaliteit van zorg”, zegt René Jansen, lid van de raad van bestuur van de NZa.

De NZa bekijkt de informatievoorziening van zorgverzekeraars zeer nauwkeurig. Het onderzoekt de informatieverstrekking van iedere verzekeraar en neemt contact op met een verzekeraar indien er klachten of vragen binnenkomen. Een volgende stap voor de NZa is het beoordelen van de websites van de zorgverzekeraars. Dat zal komend najaar plaatsvinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids