Normal_truvada

Tijdens de Canal Parade afgelopen zaterdag riepen diverse belangenorganisaties minister Schippers van Volksgezondheid nogmaals op om de hiv-preventiepil zo snel mogelijk op te nemen in het basispakket. Volgens het Aids Fonds, COC en politieke partij D66 kan het voorkomen van hiv flinke besparingen opleveren voor verzekerden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Jaarlijks komen er in Nederland zo’n duizend nieuwe hiv-infecties bij. Maar er is al een methode op de medicijnenmarkt die dit aantal fors kan terugdringen. Dit middel, genaamd PrEP, is echter nog niet in Nederland beschikbaar. Het Aids Fonds, COC en D66 vinden dat minister Schippers zo snel mogelijk actie moet ondernemen om dit middel beschikbaar te maken en op te nemen in het basispakket. Onlangs oordeelde de EMA (European Medicines Agency), de Europese medicijnen dat PrEP veilig en effectief is.

Een woordvoerder van Schippers liet eind vorige maand weten dat indien PreEP in heel Europa wordt toegelaten, dat deze ook in Nederland wordt toegelaten. De minister vraagt voorafgaand aan de invoering nog advies aan de Gezondheidsraad over het belang van PrEP bij de preventie van hiv. 


Door: Redactie Nationale Zorggids