Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

De cao voor Zorgverzekeraars 2016-2018 is definitief. Alle achterbannen van de werkgevers en werknemers van zorgverzekeraars hebben hun akkoord gegeven. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Er is gekozen voor een cao met een looptijd van 24 maanden, van 1 juli 2016 tot 1 juli 2018. Zo wordt meer tijd gecreëerd voor de uitwerking van afspraken, door langlopende onderhandelingstrajecten was hier behoefte aan ontstaan. Gedurende de periode van 24 maanden worden de lonen drie keer verhoogd. 1 oktober 2016 komt er 0,5 procent bovenop, per 1 januari 2017 1,5 procent en 1,5 procent per 1 oktober 2017. De nieuwe cao wordt in september gepubliceerd op de website van Zorgverzekeraars Nederland.

In de periode tot 1 juli 2018 komt er een studie naar de wachtgeldregeling. Zorgverzekeraars vinden dat de oude overgangsregeling steeds minder aansluit bij de huidige omstandigheden, waarbij pensioenleeftijden verschuiven en mensen onder andere minder ww-rechten hebben. Gekeken wordt naar alternatieven waarbij sterk wordt ingezet op duurzame inzetbaarheid van de medewerker. De wachtgeldregeling wordt buiten werking gesteld als werkgevers daar samen met vakorganisaties overeenkomen in een sociaal plan.

Ook de arbeidstijden worden onder de loep genomen. Medewerkers en werkgevers moeten zo flexibel mogelijk kunnen werken en meer invloed hebben op de werktijden. Hiervoor wordt mogelijk een pilot gestart waarbij medewerkers in roosters gaan werken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids