Normal_medicijnen_apotheek_medisch_gezondheid_patient_henk_2841

Twee apothekers in Rosmalen zijn zat van de discussies die ontstaan aan de balie. Patiënten willen graag een bepaald medicijn mee, maar omdat zorgverzekeraars bepalen welk medicijn vergoed wordt, krijgen ze een ander medicijn van de apotheek. Dat is vaak het goedkoopste middel. Door de onenigheden die ontstaan aan de balie is een medewerker van de apothekers opgestapt. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Volgens apothekers Bolhuis en Andeweg zorgt die continue focus op het goedkopere medicijn ervoor dat het ‘zorgaspect’ verdwijnt. Ze zijn niet tegen het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars, maar er kleven negatieve aspecten aan vast. En daar willen zij aandacht voor. Hiermee sluiten zij zich aan bij de oproep van apothekersorganisatie KNMP voor meer flexibiliteit bij de zorgverzekeraars. Als patiënten de keuze krijgen uit meer dan één middel, biedt het mensen de ruimte om toch hetzelfde medicijn te blijven gebruiken, zo zei KNMP. Bovendien zijn de prijsverschillen vaak zeer klein.

Farmaceutische bedrijven verlagen de productie van een bepaald medicijn, zodra ze weten dat een grote zorgverzekeraar hun merk niet gebruiken. “Het gevolg kan zijn dat een patiënt die middel A gebruikt, tijdelijk moet overstappen op middel B en dan een paar maanden later pas het nieuwe voorkeursmiddel C krijgt”, zeggen Andeweg en Bolhuis. Zij snappen dat dit mensen boos maakt. 

Het is de overheid die jaarlijks vaststelt welke medicijnen vergoed worden vanuit het basispakket. De zorgverzekeraars mogen echter bepalen welke merknamen van groepen medicijnen met dezelfde werking zij vergoeden. Verzekeraars die een voorkeursbeleid hanteren kiezen vaak de goedkoopste merk uit om zo te besparen op zorgkosten. Deze kostenbesparing geldt overigens vaak van twee kanten.

Lees op de website van UnitedConsumers alles over het voorkeursbeleid van medicijnen en bijkomende besparingen https://www.unitedconsumers.com/zorgverzekering/alles-over-aanvullende/voorkeursbeleid.jsp

Door: Redactie Nationale Zorggids