Logo_logo_vng-logo

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een nieuwe collectieve zorgverzekering voor gemeenten afgesloten met IZA, CZ en Menzis. Deze collectieve zorgverzekering is voor (oud)-medewerkers en (voormalig) politieke ambtsdragers bij gemeentelijke organisaties, plus hun gezinsleden. De huidige verzekering met IZA en Zilveren Kruis loopt per 1 januari volgend jaar af. Medewerkers kunnen bij Zilveren Kruis verzekerd blijven, maar krijgen geen collectiviteitskorting of tegemoetkoming in de zorgkosten meer. Dat meldt VNG.

VNG heeft gekozen voor drie zorgverzekeraars komend jaar om de onderlinge concurrentie te vergroten. De prijs-kwaliteitsverhouding zou zo optimaal moeten zijn en het geeft de medewerkers meer keuzevrijheid. De nieuwe collectieve zorgverzekering loopt van 1 januari 2017 tot 1 januari 2020. In de contracten met IZA, CZ en Menzis staan afspraken over de basisverzekering, aanvullende verzekeringen en het werkgeverspakket. Amsterdam en Den Haag zijn de enige twee gemeenten die niet onder het contract vallen, zij hebben een eigen collectieve zorgverzekering.

Werknemers kunnen kiezen uit een resitutie- of naturapolis. Bij een naturapolis kan de verzekerde naar de zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft. Daar worden de zorgkosten volledig vergoed en de betaling wordt rechtstreeks via de zorgverzekeraar geregeld. Bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders worden de kosten gedeeltelijk vergoed. Een restitutiepolis maakt dat een werknemer naar de zorgaanbieder van zijn voorkeur kan, gecontracteerd of niet. Zorgkosten worden bij gecontracteerde zorgverleners vergoed, maar bij niet-gecontracteerde zorgverleners zal eerst zelf betaald moeten worden. Op basis van de gebruikelijke tarieven kunnen de zorgkosten volledig vergoed worden door de zorgkosten via een formulier of app te declareren bij de zorgverzekeraar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids