Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Drie zorgeconomen kunnen zich niet vinden in de plannen van de SP voor een Nationaal Zorgfonds. Dit fonds regelt de zorg centraal, zonder verplicht eigen risico en zonder zorgverzekeraar. Zorgeconoom Michiel Verkoulen vindt dat Nederlanders juist trots moeten zijn op het huidige zorgstelsel. Dat meldt Zorgwijzer.

Verkoulen sluit zich aan bij de mening van het Nationaal Zorgfonds dat het huidige stelsel duur is. Maar daar hebben de zorgverzekeraars geen invloed op gehad. De hoge kosten komen met name door de hoeveelheid zorg dat in Nederland gegeven wordt: Nederland geeft meer zorg dan andere Europese landen. Zo vergoedt het Verenigd Koninkrijk geen dure kankermedicijnen, heeft Duitsland veel minder geestelijke gezondheidszorg en geeft Frankrijk minder geld uit aan langdurige zorg. Verkoulen vreest dat één zorginkoper juist te veel macht naar zich toetrekt.

Zorgeconoom en voorzitter van Longkanker Nederland, Marcel Canoy, is van mening dat Nederland op het gebied van curatieve zorg goed scoort. Het Nationaal Zorgfonds heeft het over een lijst genaamd NUMBEO, waarop Nederland lager scoort dan Jordanië of Sri Lanka. Volgens Verkoulen en Canoy is het onderzoek dat hieraan vooraf ging door 111 mensen ingevuld en dus niet representatief.

Volgens Wim de Groot, ook zorgeconoom, heeft het Centraal Planbureau (CPB) al berekend wat de financiële gevolgen zijn als zorgverzekeraars worden afgeschaft. Wanneer zorgverzekeraars plaats moeten maken voor het Nationaal Zorgfonds komen de kosten voor de overheid op 6 miljard euro.

Door: Redactie Nationale Zorggids