Logo_patientenfederatie_nederland

Uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim twaalfduizend deelnemers blijkt dat mensen in de praktijk weinig afweten van het Nederlands zorgstelsel. De helft van de ondervraagden heeft weinig kennis over zorgverzekeringen, langdurige zorg en de rechten van de patiënt. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland.

Verzekerden hebben de meeste kennis over de rechten en plichten in de zorg en de kosten daaromtrent. Over andere onderwerpen lijkt men vrij weinig te weten. Zo dacht 32 procent van de ondervraagden dat de samenstelling van het basispakket de verantwoordelijkheid is van de zorgverzekeraar, echter wordt het basispakket door de overheid samengesteld. Ongeveer zesduizend ondervraagden dachten dat het vrijwillig eigen risico van toepassing is op alle zorg uit het basispakket en de zorg uit de aanvullende verzekering. Maar huisartsenzorg valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico en wordt altijd vergoed. De aanvullende verzekering staat geheel los van het (vrijwillig) eigen risico.

Een meerderheid van de deelnemers weet dat artsen niet altijd verplicht zijn om een behandeling uit te voeren als een patiënt hierom vraagt. De kosten van de zorg in Nederland zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In 2006 waren de zorgkosten ruim 48 miljard euro, in 2014 waren de kosten gestegen naar 66 miljard euro. 93 procent van de deelnemers was ervan op de hoogte dat de kosten voor de zorg jaarlijks stijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids