Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Door gaten in de bekostiging wordt veel palliatieve zorg in ziekenhuizen niet vergoed. Op dit moment vergoeden veel ziekenhuizen 40 tot 80 procent van de geleverde palliatieve zorg niet. In 2018 moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hiervoor een oplossing vinden. De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) maken zich hierover zorgen en willen dat het declaratieproces rondom palliatieve zorg verbeterd. Dat meldt Zorgvisie. 

Palliatieve zorg wordt alleen gedeclareerd bij een zorgverzekeraar indien actieve behandeling van een patiënt stopt. Als gevolg daarvan vergoeden veel ziekenhuizen soms tot meer dan de helft van de geleverde palliatieve zorg niet. Niet-oncologische patiënten krijgen niets vergoed. Volgens de NIV en NVMO leiden de door de NZa opgestelde voorwaarden tot problemen. Het grootste probleem is de onduidelijke grens tussen actieve behandeling en palliatieve zorg. Volgens NIV-bestuurslid Peter Nieboer vallen veel van de handelingen van een internist-oncoloog wel degelijk onder palliatieve zorg.

De NVMO en NIV adviseren de NZa de huidige palliatieve zorgproducten te vervangen door zorgactiviteiten. Dat zou als tussenoplossing moeten dienen. Inmiddels is bekend dat de NZa de gehele problematiek rondom palliatieve zorg en het financieringssysteem gaat aanpakken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids