Normal_euro_geld_betalen__9_

De gemeente Arnhem en zorgverzekeraar Menzis gaan Arnhemse minima uit de schulden helpen. Bij minima die al drie jaar lang een zorgpremieschuld hebben en dit maandelijks aflossen, wordt de schuld kwijtgescholden. Dat meldt de Gelderlander.

In Arnhem heeft 72 procent van de zevenduizend uitkeringsgerechtigden een collectieve zorgverzekering voor minima afgesloten. Via deze weg zijn ze tegen een gereduceerd tarief verzekerd voor aanvullende zorg, zoals de tandarts. Met zo’n collectieve zorgverzekering wordt voorkomen dat mensen zorg gaan mijden, aldus de gemeente. Toch zijn er steeds meer Arnhemmers die de zorgpremie niet meer kunnen betalen, waardoor ze in de schulden belanden.

Momenteel zijn er in Arnhem zo’n 727 huishoudens die de zorgpremie niet meer kunnen betalen. De gemeente en Menzis schrappen de boete, waardoor de minima zich weer aanvullend kunnen verzekeren. Er kleeft één voorwaarde aan vast: mensen moeten op vrijwillige basis kiezen voor het voorstel. De gemeente hoopt dat tenminste 50 procent van de bijstandsgerechtigden voor deze optie kiest. Menzis hoopt bovendien dat mensen zo uit de financiële problemen komen en een leven zonder schulden kunnen aangaan.

Steeds meer Nederlandse gemeenten bieden ondersteuning aan minima door een collectieve zorgverzekering op te zetten. Mensen lopen tegen één probleem aan, maakte het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) onlangs bekend. Niet iedere minima is via de collectieve verzekering verzekerd, in de praktijk blijkt namelijk dat deze soms een stuk duurder is dan een reguliere verzekering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids